Żywnościokilometry

Tytuł oryginału: Foodmiles

Autor: Tad Fetting

Czas: 25 min

Rok produkcji: 2008

Tematyka filmu:

  • środowisko naturalne
  • żywność
  • zdrowie

 

Lokalna żywność - tekst przedstawiający kulsy kupowanie lokalnych produktów

karta pracy "Świadoma konsumcja" - do wykorzystania po projekcji filmu

 

Truskawki z Chin, zboże z Argentyny, soja z Brazylii… Liczba żwynościokilometrów - bo tak określa się odległość, jaką pokonuje żywność, aby dotrzeć do odbiorcy - z roku na rok się zwiększa. Aby poprawić efektywność transportu lądowego, buduje się kolejne kilometry autostrad. Ma to kluczowe znaczenie z ekonomicznego punktu widzenia, bo sprzyja rozwojowi masowej produkcji i handlu. Powoduje jednak szybką degradację ekosystemu, w jakim żyjemy. Twórcy filmu dokumentalnego Autostradą na talerz ukazują niezwykłą drogę, którą każdego dnia pokonują tony produktów, by w końcu trafić na nasze talerze. Czasami drogę w dość absurdalnym celu.

Globalna gospodarka żywieniowa wiąże się z globalną ekonomią, koniec ery taniego paliwa nieuchronnie oznacza koniec ery taniej żywności. Wbrew pozorom, według twórców filmu, może przynieść to zbawienne skutki na lokalnych rynkach i dla lokalnych producentów żywności. Co za tym idzie, wpłynie to pozytywnie na środowisko naturalne i, w dalszej perspektywie, na zdrowie człowieka i dobrobyt społeczny.

"Żywnościokilometry" to niezwykle ciekawy film dokumentalny, którego twórcy szukają odpowiedzi na pytania dotyczące rozwoju globalizacji, jej wpływu na rynek spożywczy i kondycję środowiska naturalnego.

 

Dowiedz się więcej: