Żywność. Co trzeba wiedzieć? ///

Artykuł w PDF  >> kliknij, aby pobrać

Żywność jest do życia niezbędna, to oczywiste.

Ale czy wiesz, że około 70% ludności świata spożywa produkty lokalne? Większość żywności pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw. Wielkość 85% tych gospodarstw to około 2 hektarów (to tyle, co dwa boiska lekkoatletyczne).

Wielu rolników uprawia ziemię jedynie po to, by wykarmić swoją rodzinę, a niewielką nadwyżkę sprzedać na miejscowym rynku i zarobić trochę pieniędzy na utrzymanie domu. Właśnie tak żyją ludzie zamieszkujący dorzecze Chinchipe, na granicy Peru i Ekwadoru, u źródeł Amazonki. Na tym obszarze działa około 162 tys. małych gospodarstw.

Practical Action pracuje tu z rolnikami, by pomóc im produkować więcej owoców i kawy, które mogliby sprzedawać po wyższej cenie na rynku. Zobacz film przedstawiający naszą pracę w lesie chmurowym na practicalaction.org/newlife-to-the-forests-of-the-andes

 

 

Wyzwania żywieniowe w zmieniającym się świecie

Obecnie na świecie żyje ponad miliard ludzi, którzy nie mają wystarczającej ilości pożywienia. Życie wielu właścicieli drobnych gospodarstw staje się coraz trudniejsze. Degradacja gleby, zmiany klimatu i globalny kryzys finansowy to czynniki, które mają negatywny wpływ na małe gospodarstwa rolne na całym świecie. Małe gospodarstwa rolne mają jednak do odegrania niezwykle ważną rolę – dzięki nim powstanie wystarczająco dużo jedzenia, by zabezpieczyć potrzeby żywieniowe rosnącej populacji ludzkiej na całym świecie.

 

Co trzeba wiedzieć, zanim rozpocznie się projekt związany z produkcją żywności?

  • Jak przechowywać żywność i jakie mechanizmy wpływają na psucie się jedzenia.
  • Jakie wymagania trzeba spełnić, by zapewnić prawidłowy wzrost upraw – stabilne warunki, gleba, woda, itp.
  • Jakimi metodami konserwacji żywności można się posłużyć (np. suszenie na słońcu).

 

Źródło: (C) Practical Action www.practicalaction.org