c_id9

Co to jest dobra żywność? Zadanie dla klas VII-VIII

Scenariusz lub ćwiczenie

Informacje o materiale

Data dodania: 27.09.2021

Grupa docelowa: Nauczyciele przedmiotowi, Wychowawcy

Opis materiału

Zadania składa się z aktywności, które przeznaczone są na cztery przedmioty: geografię, matematykę język polski i godzinę wychowawczą. młodzieży możliwość poszukiwania odpowiedzi w ramach różnych przedmiotów. Można wykonać pojedyncze aktywności (2–4), o ile zrealizuje się wprowadzenie do zadania i podsumowanie. Zadanie należy rozpocząć od aktywności 1 (wprowadzającej), a najlepszym jego podsumowaniem jest realizacja aktywności 5 (godzina wychowawcza). Cele zadania w języku ucznia/uczennicy
– dowiem się jaki wpływ ma produkcja żywności na środowisko przyrodnicze,
– dowiem się jaki dlaczego wybór żywności ekologicznej i lokalnej jest korzystniejszy dla środowiska,
– poznam cele i założenia strategii „od pola do stołu”, dotyczącej produkcji żywności.

Kryteria sukcesu w języku ucznia/uczennicy
– potrafię określić pochodzenie produktów spożywczych (kraj pochodzenia, żywność ekologiczna),
– wymienię minimum trzy cechy żywności ekologicznej,
– wymienię minimum trzy przykłady wpływu produkcji żywności na środowisko przyrodnicze,
– wyjaśniam dlaczego żywność ekologiczna jest dobra dla zdrowia i środowiska,
– porównuję różne produkty spożywcze ze względu na ich ślad środowiskowy,
– wskażę powody produkcji dla których warto rozwijać ekologiczną produkcję żywności,
– wyjaśniam, jaki jest cel i najważniejsze założenia strategii „od pola do stołu”.

Pobierz materiał

Co to jest dobra żywność? Zadanie dla klas VII-VIII

format: pdf

wielkość: 1,55 MB

Pobierz

Karta pracy 1: Rybi szkielet

format: docx

wielkość: 1,55 MB

Pobierz

Karta pracy 2: Środowiskowe śniadanie

format: docx

wielkość: 1,55 MB

Pobierz

Karta pracy 3: Od pola do stołu

format: docx

wielkość: 1,55 MB

Pobierz

Karta pracy 4: Dobra żywność

format: docx

wielkość: 1,55 MB

Pobierz

Prezentacja: Żywność ekologiczna

format: pdf

wielkość: 1,55 MB

Pobierz

Teksty źródłowe: Żywność ekologiczna

format: docx

wielkość: 1,55 MB

Pobierz

Podobne materiały

Aktualności

Równość rodzi się z różnicy – wernisaż

Zobacz
Film lub webinarium

Emocje? Daj spokój! – jak rozmawiać z nastolatkami...

Zobacz
Film lub webinarium

Jak rozmawiać z młodzieżą o klimacie?

Projektowanie dostępnego uczenia się (UDL) to nowoczesne podejście do nauczania, które pozwala tworzyć lekcje uwzględniające potrzeby wszystkich
Zobacz
Scenariusz lub ćwiczenie

Dbajmy o naszą planetę: przewodnik ECOALITY dla młodzieży

Przewodnik pomaga zrozumieć związki między klimatem, równością i sprawiedliwością – i zachęca do działania.
Zobacz
Film lub webinarium

Sztuka (w) edukacji. Jak korzystać ze sztuki w...

Obejrzyj webinarium „Sztuka (w) edukacji. Jak korzystać ze sztuki w szkole?”. Webinarium prowadzi Marta Przybył z Muzeum
Zobacz
Publikacja

Dobre praktyki w projektach młodzieżowych na rzecz zmiany

Zobacz
Film lub webinarium

Niegrzeczne, zestresowane czy skrzywdzone? Jak wspierać ucznia i...

Jak pracować z uczniem ze złożoną historią, nie tracąc przy tym własnych zasobów? Jak dostrzec więcej niż
Zobacz
Film lub webinarium

Trzeba mieć zdrowie i nerwy, by (się) uczyć....

Nowy przedmiot to szansa, by troska o zdrowie – psychiczne, fizyczne i społeczne – stała się kluczowym
Zobacz
Scenariusz lub ćwiczenie

Kosmiczne rewolucje. Spektakl

Zobacz
Publikacja

Myśląc o wieloetniczności

Zobacz
Scenariusz lub ćwiczenie

„Z Krainy Stresu do Krainy Spokoju” Kurs Nawigacji...

Materiał dodatkowy do projektów CEO opartych na metodzie Better Learning Programme (BLP) przeznaczony dla uczniów i uczennic.
Zobacz
Scenariusz lub ćwiczenie

„Z Krainy Stresu do Krainy Spokoju” Kurs Nawigacji...

Materiał dodatkowy do projektów CEO opartych na metodzie Better Learning Programme (BLP) przeznaczony dla uczniów i uczennic.
Zobacz
Biblioteka materiałów

Chcesz usystematyzować swoją wiedzę z tego obszaru?

Przejdź do sekcji TEMATY